lördag 2 februari 2013

Val av inomhusfärg

Målarna har spacklat färdigt. Nu måste vi bara bestämma oss för vilken färg vi ska ha. Linoljebaserad emulsionsfärg eller allergigodkända "Sober" från Alcro eller allradyraste "Lady Sensitive" från Jotun. Det lutar nu trots allt åt att den vattenburna latexfärgen kanske är bättre på gips än den långsamhärdande linoljeemulsionen.

Vi är lite nojiga över detta med färg. Korkat, tycker kanske en del släktingar från mer obebodda trakter, bor man i Stockholm så är ju luftföroreningar rätt svårt att komma ifrån. Fast vi bor ju i en egen tätort, omgivna av skog, och bygger ett hus för att våra barn ska ha det bra. Därför kostar vi på oss att noja lite över inomhusluften och därför bland annat färgvalet.

Några saker vi lärt oss:
1. Farliga ingredienser behöver bara anges om de överskrider 1,0%. Det kan alltså finnas en hel del skit i färg som inte behöver deklareras (pigmentet till falurött kan innehålla 0.2% bly tex (1) ).
2. Latexfärg innehåller bland annat "fyllnadsmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, filmbildare, antimögelmedel och flera av tillverkarna icke-namngivna kemikalier (s 36, (1)).
3. Färghandlarna har själva sagt oss att man med vanligt färg ska undvika nymålade rum i en månad.
4. Men, linolja avger en hel del aldehyder (hexanal, propanal) då det oxiderar, målare har klagat på huvudvärk, och det kan dessutom sugas in i gipset och härda under flera månader. Aldehyder är cancerogena. (2,3)
5. Allbäcks i Ystad tar bort alla proteiner ("avslemmar" oljan), vilket ger bättre inträngning och kortare torktid hävdar de. Sen ska man ha kokt linolja, inte rå. Säger de. (6. Fast det finns en annan uppsats som rekommenderar att man ska ha rå linolja till ljusa färger http://auroramobelrestaurering.com/Linolja_Monica_Svederoth.pdf)
7. Om man vill göra äggoljetempera så är det äggulorna som är emulgeringsmedel. Går att köpa på ICA.
8. Limfärg är ett sattyg.

Ok. Det verkar som att linolja är jättebra för att skydda trä och ge en yta som tål ett eller flera sekel på trä. På gips vet man inte lika mycket om vad som fungerar. Linoljan kommer dock att tränga in längre i gipset, och därför oxidera långsammare än på trä. Och linoljan verkar emittera mer än Sober o Sensitive. Det är dessutom riktigt svårt att hitta någon som är kunnig om linoljefärger och hälsorisker. Internet verkar delat i miljömuppar som ogillar allt rationellt, o moderna människor som inte orkar bry sig och hoppas någon har koll.

Vi kan låta vetenskapen ro hem den här matchen, åtminstone eftersom vi vill måla på gips.
Extrapris på Bygg-Ole. Men Fredells har bättre pris på den lågemitterande Lady Sensitive...
Om vi hade haft oändligt med tid skulle vi gärna läst på mer om färger. Det om att förädla lin för att få en bättre linolja, eller se om det går att mäta lite på Allbäcks genomtvättade färger för att se om de är bättre. Men även om att kanske göra latexfärger från majs istället för olja.

Fast nu gör vi till sist som alla andra och litar på att svenska samhället i stort sett har koll.

Läs mer på:
http://www.linoljeprodukter.se/
http://www.abcfargekonomi.se/
http://www.linoljefarg.se/
http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/farg/



(1). Tekniska Anvisningar, Byggnadsmåleri. Statens Fastighetsverk. 2010.
(2) http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/när-linoljefärg-torkar
(3) 2003 Sep;13(3):277-82. P. Fjällström: "Drying of linseed oil paints: the effects of substrate on the emission of aldehydes."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.