tisdag 5 februari 2013

Lady sensitive tar hem spelet

 
Nu börjar det bli tungt. Huset hinner inte bli färdigt innan vårt andrahandskontrakt löper ut. Vi har dragit ut på tiden, kanske framförallt förra våren då bygglov o husupphandling tog längre än vi räknat med. Så igår packade vi flyttlådor hela förmiddagen, sen lämnade vi barnen hos mormor och for med färgkartor till huset.
 
Målarna behövde färg till idag. Först träffade vi en trevlig familj från Bromma som ville kika på våra fina Älvdalsfönster. Det fick de förstås göra, och vi kunde förstås inte låta bli att prata om huset och hade nog gärna pratat vidare hela eftermiddagen. Men vi var ju tvungna att kolla färgproverna i solljus, så vi fick släppa Melker med familj till slut.

Sen konstaterade vi att våra salningar är målade i "Stockholmsvitt", så då kör vi på det till alla väggar, och matt vitt till taken. Svensk standard anno 2013. Vi skulle gärna ha några tapeter, men hinner inte springa runt och kolla upp det nu.

Tyvärr räcker det ju inte med att bara bestämma kulör. Färgfanskapet måste ju inhandlas också. Byggvaruhus igen alltså. Först Fredells, men söndagspersonalen där hade tyvärr inte riktigt det som krävdes för att få oss att slå till, så vi åkte vidare till Bygg-Ole.

Färg är en djungel, där nya arter utrotas och dyker upp igen hela tiden.
Väl där började Debatten. Säljar-Lisa vallade oss tålmodigt igenom färgdjungeln och fick förklara skillnader mellan plast, annan plast och akrylat. Sen var det beslutsdags. 

Skulle vi köpa den dyra Lady sensitive, som slutar släppa ut organiska ämnen efter ett par dygn, eller en standardfärg som är färdigreagerad först efter en månad? Olika prislappar. Paret, dvs vi, var inte ense alls. "Hur-mycket-är-våra-barns-hälsa-värd?" ställdes mot "Vill-du-ha-finklinker-i-badrummet-eller?" argumentet och "Hur vet du att Sensitive är bättre alls, och hur stor är skillnaden efter fyra veckor??". Prisskillnaden var till synes mer än en femtilapp per liter. Sen var det leveranstid på den fina färgen. Känslorna gick så höga de kan gå i ett byggvaruhus. Förhandlingarna ajournerades då den ena parten surt gick iväg för att kolla mosaik istället.

Då klyvde vår färgsäljare vår gordiska knut genom att hitta en hel pall färg i lagret, och dessutom ge oss en hyfsad rabatt på den. Leveranstiden blev noll och prisskillnaden helt försvarbar.

Dagens hjälte blev Lisa på Bygg-Ole som kunde trolla fram en hel pall med allergigodkänd färg.

Epilog
När P gick till kassan dröjde A kvar vid färgdisken. (Den här gången var det inte ett trick för att slippa betala!) Det visade sig att Lisa och A vuxit upp i samma område, och Lisa kunde förtälja att det kommit fram att deras barndomssjö minsann var full av arsenik och kadmium, och att bostadshusen var byggda i blåbetong. Allt var nog inte bättre förr...



1 kommentar:

  1. Hej! Hittade hit när jag googlade lady sensitive. Tyckte ni att den kändes hälsosammare? Luktade mindre och så mot vanlig inomhusfärg? Läste att de målat om en allergiförskola i Göteborg med den. Mvh Jeanette

    SvaraRadera

Tack för ditt inlägg.