söndag 10 februari 2013

INBROTT I BYGGET

Nej nej nej NEJ!

När byggarna kom till huset i måndags var dörren uppbruten och huset tömt. TÖMT. Någon hade brutit sig in i bygget, och stulit alla våra vitvaror, VVS-artiklar, badrumsinredning och förstås alla verktyg. Till och med manschetten till vår IFÖ-toalettstol har de fått med sig. Och vår nya färg!

Luften går ur en. Förra helgen trodde vi att allt var klart nu, och att det gått bra. Vår "oförutsedda händelser"-post hade vi knappt rört. Vi skålade och var glada. Sen hände det här. Nu vill man bara lägga sig ner med en filt och önska att någon trollar tillbaka grejerna. Men det går ju inte, så vi får ta en dag i sänder och göra det vi måste. Först har vi letat efter alla kvitton och gjort listor till försäkringsbolagen. Sen har vi upphandlat larm (och begärt semester). Det som är jobbigast nu är att köpa hem allting igen. Vi har jagat extrapriser sen före jul, och ägnat många helger på byggvaruhusen.

Polisen skickade först en patrull, och senare kom även två tekniker. De tog lite bilder och berättade att det här varit ett problem i flera decennier. Någon dag efter det att vitvarorna kommit så försvinner de igen.  Polisinspektören medgav att de klarar upp kanske en procent av den här typen av brott. De har ingen aning om vilka som gör det (är det via kontakter på åkerier eller byggfirmorna, har de spejare som åker runt och letar lämpliga offer eller är det tex via bloggarna de hittar rätt?). Polisen kunde mest tipsa oss om att skaffa larm med siren, och sen ondgöra sig över att branschen inte tar itu med det här problemet genom bättre larm o märkning på grejerna.

Vi blir mest besvikna på att vare sig Fiskarhedenvillan, byggfirman eller någon annan nämnt något om larm. Hur svårt kan det vara att märka alla vitvaror med fastighetsbeteckningen? Eller åtminstone skriva in någonstans ett "tips från stöldskyddsföreningen". Gamle farfar S hade på ren rutin ristat in sitt namn i grejerna när de kom, men så duktiga är inte vi. Vi hade förstås tänkt fixa en bättre dörr också, men hade helt enkelt inte orkat bry oss tillräckligt. Vi hade faktiskt köpt ett nytt lås och en ny dörr. Men det nya ASSA-låset låg i en kartong och försvann därför också.

Men det finns ljusglimtar i mörkret. Som alltid kunde det ha varit värre.
* Vi har ju faktiskt allting försäkrat.
* Värmepumpen hade inte kommit.
* Köksskåpen, som har längst leveranstid av allt i huset, lämnade de kvar.

Polisen sa också att det var tur att vi INTE installerat låset och dörren, för då hade de antingen pajat vår nya dörr, eller förstört altandörren istället (vilket varit än dyrare). Slutligen känns det inte som att någon brutit sig in hos "oss" eftersom det fortfarande mest är en byggarbetsplats.

Husbyggartips: se till att ha en bra försäkring, och se till att larma huset när ingen bor där. Gå igenom med byggfirman vad man ska göra i händelse av brand/inbrott, mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.