lördag 30 mars 2013

Duktiga golvslipare

Vi har i vårt tycke ett av Stockholms finaste furugolv. Kilsågade furutiljor, med en fris omkring. Den bredaste tiljan är 46 cm. Men eftersom furu gulnar o mörknar så vill vi bleka o bevara golvet, och letade därför efter en duktig golvslipare. När Guido från GC Stockholm ringde en dag så trodde jag först att det var en "zigenare"  som skulle blåsa oss på pengar (fast det får man väl inte skriva. Om du tagit anstöt: gå ut i skogen och slå 300 slag på en gran med en liten pinne. Sen är du lugn igen.) Men när han besökte oss med sin son och vi började prata träslag, så fann vi varandra direkt.

Vårt kilsågade furugolv innan lutning.

Tyvärr så blev våra byggare lite sena, och sen blev Guido sjuk, så vi kom inte igång förrän efter slutsamrådet. Nu har Guido o David slipat o putsat i två dagar, och första lagret olja ligger påstruket.

Guido grovslipar garderobsgolvet. Grejt.

Utrustning för att slipa-luta-olja våra golv. Osmoolja.
Recept
Onsdag: grovslipa (hann inte luta)
Torsdag: grovslipa & luta
Fredag: slipa/polera & olja
Söndag: vaxa
Tisdag: polera, vaxa

David polerar bort lutdamm.

David lägger på olja.
Hela huset luktade lösningsmedel en vecka, men nu börjar det lägga sig.

Vi blev faktiskt lite överraskade över den starka lösningsmedelslukten, som höll sig i två dagar efter oljningen, och samma efter vaxningen. Sen begriper vi inte varför man polerar med en rondell, som skär lika mycket tvärs över fibrerna som längs med dessa. Men efter vaxningen ser man inte längre risporna i trät, och ytan är riktigt bra efter vaxningen.

Det bästa med både Guido o David var ändå att de var så engagerade i sina golv, och verkade jobba lika mycket för att få se hur fina plankorna kunde bli som för att vi skulle bli nöjda.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt!
    Skulle vilja veta lite mer detaljer vilken olja vilket vax. Du hade en suverän beskrivning av bardisken.
    Och en viktig detalj, är ni fortfarande nöjda? Hur mycket syns träets rörelser, hur fungerar det i hörnen på frisen?
    Hur sattes brädorna fast?

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Tack för ditt inlägg.