lördag 23 mars 2013

Bygga bardisk i köket

Vi ska ha en bardisk i vårt kök, som avgränsning mellan kök o matsal. Baren ska fylla flera olika funktioner: enkelt matbord, hängplats för besökare, skydd för disken från matbordet och förstås serveringsyta. En normal barhöjd i Sverige är enligt programmet "Bygglov" 117 cm. Eftersom vårt kök är lite högre, så hade vi sagt att vi ville göra den 120 cm hög istället. Det är ju bara 3 cm, hur fel kan det blir? Allt var med på köksritningen, så det kändes stabilt.

Om det är någonting vi börjar lära oss är det att centimetrar är viktiga. Man känner direkt skillnaden mellan olika toalettstolar som bara är 2 cm olika höga. Samma med köket - det är en enorm skillnad mellan 90 o 95 cm bänkhöjd. Och tydligen är det stor skillnad mellan 117 o 120 cm på en bar.

Visa av erfarenheterna med köket som blev för högt ordnade vi ett fejkat barhäng med släkten i söndags. Några kortare o några längre. Då märkte vi att 120 var alldeles för högt. Alla kände att det var några centimeter fel. Det är säkert en vana, men vi gör hellre rätt från början än att gå o störa sig på det under ett år efteråt. Då kom vi också på att det är bra om baren är lite bredare, för att få plats med mer serveringsfat.

Så vi fick köpa mer kakor (husbyggartips!) och komma med ett "Dear Wojtek, could you please..." för att sänka baren några centimeter. Nu är den limmad i mitten, och fastsatt med konsoller o vinkeljärn på båda sidor så att den ska tåla både en och två bayerska ölsejdlar o ompaompadansande.

Vår bardisk i acajou är färdig!
Som vanligt är vi glada både över våra byggare, och över att vi bygger lösvirke på delad entreprenad, så att vi kan ändra och ändra om i takt med att vi lär oss mer om huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.