tisdag 8 januari 2013

Tillgänglighetskrav och temporära toaletter

Att bygga i Sverige kan vara väldigt frustrerande. Dörrarna måste vara minst 80 cm breda, och det måste finnas både dusch o toa för rullstolsburna på entréplan. Det finns krav på exakt hur många liter friskluft som måste sugas in i huset varje sekund, hur breda dörrarna måste vara och hur stor rullstol man måste få plats med runt en toalett.  Med mer och mycket mer.

Vi är en småbarnsfamilj som förstås vill ha vårt liv i huset så praktiskt ordnat som  möjligt. Att då tvingas ha en vändplan kring toalettstol och dusch är inte optimalt - vi behöver torkskåp och arbetsbänkar mycket mer. Och vi är inte omöjliga - det är förberett för att kunna sätta in en toalett i tvättstugan (torkskåpet får väl stryka på fötterna då). Men vi vill ju inte ha den där just de närmaste åren, om inget oförutsett händer.

Istället har vi en liten minitoalett för gäster och folk på entréplan. Som de flesta vanliga svenska hus har, som vi som folk klarat oss med under många år.

Men icke längre tydligen. Vi diskuterade idag med bygglovshandläggaren om vi verkligen _måste_ sätta en toalettstol i tvättstugan - det blir ju bara en extrakostnad för oss att flytta den sen. Först fick vi ett väldigt motvilligt ok. Sen ringde han upp och hade ändrat sig.

Nacka kommuns ståndpunkt är (förstås?) att vi måste ha ett hus som kan ta emot rullstolsburna gäster. Vi förklarar att visst kan vi ställa dit den så att de kan godkänna huset, men vi kommer ju att flytta den så fort de klivit ut igenom dörren. Och vad har kommunen vunnit på det? Såna argumetn biter förstås inte på paragrafryttare som bara vill "göra sitt jobb". Husets ägare måste se till att huset uppfyller Boverkets krav, punkt slut. Vart tog det sunda förnuftet vägen?

*argh*

Nå, själva lösningen är något vi rekommenderar. Vi kommer alltså inte att ha en permanent handikapptoalett på nedervåningen, vilket ju nya PBL egentligen kräver. Men PBL förbjuder oss inte att ha två toaletter på nedervåningen.

Och vem kan hindra oss från att flytta bort handikappstoaletten när huset är godkänt? Till och med vår favoritsäljare på Myresjöhus (hej Åke) medgav att det var ett kreativt sätt att få till en vettig planlösning i ett nybyggt hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.