fredag 25 januari 2013

Bergvärme

Nu har det borrats en energibrunn som det heter. Vi fick fatt på fyra offerter rätt fort, men Tomas på Grana var trevligast och billigast, och verkade dessutom ha koll på läget. (Det verkar vara ont om jobb nu, för alla kunde borra i princip omgående.) För att komma upp till tomten fick de till och med ta in en traktor som kunde röja snön framför lastbilen, men det fick ingå i priset.

Varför bergvärme? Vi har stött och blött detta länge, men landade till slut med följande argument
- en värmeanläggning med frånluftsvärmepump (FLVP) kostar bara ett borrhål mer än en anläggning med bergvärmepump (BVP). Ett borrhål kostar runt 250 kr/m.*
- en  FLVP kräver mer skötsel (filterbyten, kanalrengöring etc) och kommer att ha mer driftstörningar (enligt flera gamla VVS-rävar vi pratat med) för en barnfamilj
- en FLVP - med en bergvärmepump (BVP) kan man reglera ventilation o värmetillförsel separat (ha låga flöden om det är mycket pollen ute är intressant för pollenallergiker)
- "Bergvärme" och "220 m borrhål" höjer värdet på huset, så vi behöver egentligen bara räkna med räntekostnaderna
* Det stämmer väl inte riktigt, om man räknar in att en BVP utan frånluftsmodul måste värma upp mer luft än en FLVP, och ventilationsanläggningen kommer kosta olika mycket för en FLVP o en BVP (med eller utan FLM)

Slutligen så tror vi att vi tjänar mer på ett "tjugo-tusen-kronor-djupare-hål" än en FLM. En FLM är förstås också bra, men troligtvis inte lika bra som att borra ett 70 m djupare hål. Vår enkla strategi blir då: bestäm hur mycket pengar du vill lägga på uppvärmningen, räkna bort pannan och lägg resten på att borra djupt.


Grana Brunnsborrning fick uppdraget att borra ett 220 m djupt hål åt oss.


-19C var det när de borrade.
Det ser ut som att en liten vulkan haft utbrott på vår tomt. Borrkaxet ligger överallt,
men vi tjänade ett par tusen på att strunta i container.

They tell us the hole is 220 m deep. Kind of hard to tell from here...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.