söndag 20 januari 2013

Finns barnvänliga färger?

Vi har letat och letat för att förstå vad som egentligen kan räknas som barnvänliga färger. Vi bygger ju huset framförallt för barnen, och vill att det ska vara så lite gift som möjligt i deras hem.

Vi utgår ifrån att industriellt tillverkade färger är högre risk än gammeldags färg, eftersom man i industrin normalt utgår ifrån att ämnen är ofarliga tills motsatsen är bevisad. Läser man om färgens historia så verkar det ju vara en lång rad försök där man byter kemi vart tjugonde år för att man upptäckt att det nya tillsatsämnet inte var så snällt mot målare eller boende.

Men problemet är då att miljömupparna inte alltid har så mycket fakta att komma med. Är det ett gammalt recept, baserat på växter så är det bra, utgår den falangen ifrån.

Nå, vi har nu försökt både äggoljetempera och linoljeemulsion. Ett litet experiment med limfärg hann vi med också.

Recept finns på olika sajter, men vi tar upp de vi använt, mest för att själva minnas.

Limfärg: 1 hg benlim (köps som små pärlor som luktar apa när de smälter i vattenbad), 5 l vatten, massa krita.



Äggoljetemperan: 1 del ägg, 1 del vatten, 1 del linolja (vi använde kallpressad, okokt) och 20-30% titandioxid. Mixas ihop med en vanlig hushållsvisp. Det känns som att vispa vaniljkräm. Ska bli väldigt spännande att se hur det ser ut, hur det torkar och luktar. Själv undrar jag om det inte vore bättre att bara använda äggvitorna, då blir det ju en vitare färg...

Första strykningen med Äggoljetempera.
Linoljeemulsion: köper vi färdig från Kulturhantverkarna i Nacka. Men den består av vetemjöl, såpa, linolja, titandioxid och lite konserveringsmedel.


Resultat
Limfärgen var hemsk att jobba med. Den torkade nästan så fort den kom ut på väggen. Rollern blev kletig. Jag blev stressad. Väggen såg sen ut att vara snarast putsad, men tyvärr så kritade den av sig. Det kan vara så att man borde spätt ut färgen med mer vatten. Den stora fördelen är priset: krita kostar 20 kr kilot, och limmet en tia per liter.
Vägg målad med limfärg.
Linoljeemulsion på gipsskivor: Hittills har vi inte sett några problem. Det luktade rätt mycket linolja i en vecka, men nu har det gått ner. Det känns som att måla med en riktigt skön färg som sugs in i rollern och sen fastnar bra på väggen Priset ligger på 130 kronor per liter för en liten burk. Eventuellt borde vi rolla på tapetklister först, för att få väggen att suga in mindre linolja.

Äggoljetempera: Det kan bli svårt att få exakt samma nyans varje gång. Något billigare än linoljeemulsionen, men man måste ju mecka mera själv, och blanda ihop ägg, olja o pigment (titanvitt). Roligast, men kanske jobbig i längden.

Sen verkar det som att härdande linolja avger en hel del lättflyktiga organiska ämnen, som kan ge huvudvärk hos målare bland annat.

Vi börjar tröttna lite på att hitta den optimala barnfärgen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.