onsdag 3 oktober 2012

Stomresning

I måndags började de bygga vårt hus. Det känns oerhört bra. Men helt smärtfritt är det ju inte. Av någon anledning hade Fiskarheden fixat leveranserna av skivisolering och taktegel till en arbetsdag efter brädhögarnas ankomst. Det blev därför väldigt ont om plats. Jag ringde Göran Stenberg på Fiskarheden som höll med om att det inte var helt lyckat, men gick inte längre. Och säljaren hade samma åsikt - det stod faktiskt någonstans i vår pärm dessutom.

We got a mountain of insulation a week too early.

Nå, korkat planerat tycker vi ändå att det var.

På tisdag morgon då var det full aktivitet inte bara på bygget utan även utanför tomten. Kommunen gräva ut vårt VA-hål, ungefär ett spadtag om dagen. Det kom två personer för att hämta borrvagnen förra veckan. Sen körde de tillbaka vagnen för att de hade missat några hål. Vi såg inte, men det var nog två personer igen. Fast nu har kommungubbarna fått en egen rastvagn också, som står på vändplanen där vi lade upp takstolarna i väntan på en lastare som kunde ta dem.

Nu råkade lastaren komma samtidigt som en kommungubbe med sprängmattor. Kommungubben såg fikavagnen och försvann in på rast, men lämnade sin bil framför våra takstolar. Rodda rodda och försöka få honom att flytta bilen - då kommer plötsligt en mobilkran som ska lyfta in våra stålbalkar i bygget. Korvstoppning. Plötsligt är vi tre som driver runt utan något i händerna (jag kommer varken ut eller in med bilen). Och vår egen KA-Magnus råkade förstås titta förbi samtidigt.


IQ Home setting up their headquarters.

A drill, an excavator, a mobile crane blocking my way to work.

The Takstolar on their way to the building site.

Kamil working on the first plank of the house.

After one day of work, most of the walls on the first floor are standing up.

Hittills har vi bara haft problem med att leveranser kommer före utsatt tid, vilket väl egentligen är ett rätt skönt problem.

Annars är vi mest bekymrade över det eviga regnandet. Plattan är en stor vattenpöl. Plankorna kommer ta veckor på sig att torka! Men KA-Magnus och bygg-Wojtek försäkrade oss om att det inte är något problem. Det kommer att torka.

Everything is wet. And we don't really want to see how much far from perfect some of the construction wood is by now.
Nå, men efter jobbet åkte vi till bygget med hela familjen. Det var en fantastisk känsla att få gå in i bygget nu när det fanns fyra ytterväggar och några bärande innerväggar. Hallen kändes mycket större än vad vi trott, och köket är helt ok. Fönstrena kommer att bli jättefina. Vi har satsat lite extra på fina fönster och högt i tak, och det känns helt rätt. Även fyraåringen har koll och vet minsann var trappan ska vara och var toaletten kommer att sitta. Fast han tycker att de skulle bygga en gunga på nedervåningen också.

The south-facing kitchen window, where we'll have "Sunny Counter" 

The slab felt small, but on Thursday the house felt as big as a castle.

In a fe days there will be a roof on our dear skeleton of a house. We do look forward to this.


Syll. Will it ever dry under these planks??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.