fredag 5 oktober 2012

Inget tak idag!

Idag känns det motigt. Bakgrunden: Kommungubbarna började gräva hål för VA-anslutning den 14 september. Tre veckor senare är de ännu inte klara. Allt de ska göra är att gräva tvärsöver vägen, spränga en meter berg (tio hål max), koppla in VA och fylla igen. Trots det lilla jobbet har borrvagnen ändå varit ute hos oss två gånger. De har till och med haft en egen fikavagn utkörd till vårt projekt!

Till saken hör att vi beställde denna grävning i början av juni. När vi ringde runt midsommar sa VA-enheten att de inte visste när de skulle komma, men vi hade "köplats 12" fick vi höra när vi frågade hur många som hade högre prioritet. I augusti så var arbetsledaren ute och pratade med Bogab, och lovade att de skulle gräva inom två veckor.
Nå, igår stod det klart att vår mobilkran inte kan komma fram till bygget denna vecka. Bilen är för tung för att köra över körplåtarna! Kommgubbarna måste lägga igen hålet. Så eftersom kommunen lagt tid på att köra ut en fikavagn istället för att bara fixa VA-grävningen, så blev det inget tak idag, vilket innebär att vårt hus står ute i regnet i tre dagar till.

Nej, jag tycker inte att den sopbilen som kör på ackord för mänskligheten framåt, och ja, han kör väldigt dåligt i Hästhagen. Men de privata entreprenörerna får åtminstone något gjort. Kommunen har alltid haft med sig en man mer än vad som behövts för att göra jobbet, och de verkar inte förstå att det blir billigare om man gör klart direkt och åker vidare. De verkar inte planera jobben särskilt effektivt heller. Känns bedrövligt att våra skattepengar går till såna ineffektiva organisationer.

14 Sep: The digging begins.
27 Sep: look, we've drilled som holes now! (seen from the neighbor's property)
Oct 02: Difficult to see, but the rock has been blasted away. The question is - why didn't they finish the same day? The excavator was there!

Det som ändå hände på bygget var att två killar kom och började sätta upp byggnadsställningarna runt huset, och jag fick tid att städa undan lite byggplast o skräp. Samt förstås raka undan allt vatten från vår grund... (Hur ska det någonsin bli torrt ovan syllen??).

The house on Friday morning.


The house at 17:00 on Friday. (Well it's just the scaffolding that's changed...)
Lite andra bilder för att visa hur det ser ut inuti huset nu (det känns ju verkligen som vårt hus nu, det är lite som när gravidmagen börjar synas och bebisen sparkar, då först börjar man tro att det kanske är på riktigt):

In the middle of the living room, IQ Home has put up a tent, protecting the electrical equipment and the skirting boards.

The future staircase and TV/guest-room.

The dining place with a view over the garden and the woods.

The kitchen-to-be.

Did I mention that everything is wet?

The hallway. Very spacious so far. ;)

Annars går det åt en hel del jobb åt att hålla koll på fakturorna. Idag tror vi att vi fick in den första (?) dubblerade fakturan. Åtminstone på de små beloppen är det rätt svårt att veta vad vi egentligen köpt och betalt (hur många lass grus blev det? har inte vi betalat för den där körplåten redan?). Vi insåg nog inte hur många fakturor det skulle bli, och att det inte fungerar att bara lägga dem på en hög och tro att man ska betala dem. Dagens husbyggartips till oss själva: Vi måste börja numrera fakturorna och föra logg på om de är betalda, vilka belopp och vilka betalningsdatum som gäller. Vi som älskar administration... ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.