Slutsamrådet för vår del gick mycket bra, så egentligen bör vi bara vara glada. Men för alla andra som inväntar granskningen från Myndighetssverige - och förstås för att tysta de fortfarande upprörda rösterna inom mig - så ska jag berätta lite om våra vedermödor o farhågor under veckan.
Kommunens roll enligt PBL är att granska att huset är tryggt, säkert, handikappanpassat och energieffektivt. Det är ju bra att man inte får bygga hur som helst. Men hur långt ska det gå? Jag sitter o bläddrar i en skrift från BBR om
barnsäkerhet. Där står att Sverige har lägst antal döda barn till följd av skador, men att det ändå är skador som dödar flest barn i Sverige. Och då tycker svensken: så länge det dör barn till följd av skador, då måste vi höja kraven (när tänkte man sig vara nöjd, hur mycket får det kosta, undrar vi ändå).
Nu har man alltså höjt kraven igen, gissningsvis så att någon politiker eller tjänsteman ska kunna visa prov på handlingskraft.
KA-Magnus tycker om att följa regler. Så en vecka innan slutsamrådet får vi veta att vi MÅSTE ha en
barnsäker låda i skåpet. men, säger vi, "vi har ju knivarna på en magnet". Spelar ingen roll, säger Magnus, läs 8:32 BBR! Sen måste vi ha ett
låsbart skåp för maskindiskmedel. Men, säger vi, vi kommer aldrig orka låsa det. (Spelar förstås ingen roll heller). Sen måste vi ha
handledare på båda sidor av vår trappa. Det som vi helt hade missat var att vi måste förse fönstrena på övervåningen med "
säkerhetsbeslag, säkerhetsanordningar eller andra skydd".
Magnus proklamerade sin övertygelse "det är klart att ni måste köpa beslag som är tillverkade enligt SS3587 för att uppfylla BBR 8:231". Vi försökte att nyansera mellan kan o bör, men kom inte överens . Godkända beslag kostar c:a 120:-/st, och vi har 18 fönster på övervåningen. För dyrt och för många hål! Vår lösning blev att sätta fönsterkedjor direkt på beslagen, vilket gjorde att vi slapp borra i fönstrena samtidigt som fönstrena blev helt barnsäkra. Skitsmart. Inte ens en normalsvag vuxen kan öppna dessa, trots att de är helt regelvidriga.
Och det är hela min poäng egentligen. I byråkratsverige finns det alltför många tjänstemän som bara tittar på Regeln. Våra fönsterkedjor gör definitivt så att inga femåringar kan öppna fönstrena, men de är inte ok. Samtidigt så har vi satsat mycket på naturmaterial och allergigodkända färger, vi har slipat av varenda utstickande hörn i hela huset, och vi har gjort allt vi kan för att skapa ett hus som barn tycker om att vara i. Men
det mäts ju inte i av bygglovshandläggare. Inte heller VOC-halter eller mängden mjukgörare i inredningen.
Varför får man ha såna där moderna kökshandtag, som både barn o vuxna kan slå sig fördärvade på??
Dagens husbyggartips blir ändå:
diskutera med bygglovshandläggarna. Vi hade skickat in bilder på avlopssröret och ringt ett par gånger angående tvånget att installera toaletten där. Nu gick det jättesmidigt, vi fick bara ett "jahajaha men ni förstår att ni får en anmärkning?!".
Alltså kära läsare: skit i toaletten! Dra fram röret, se till att rullstolen kommer fram om man tar bort tvättmaskinen eller något sånt, och behåll toaletten liten.
Det finns snart fler hus för rullstolsbundna än för barnfamiljer, och så länge kommunen slipper stå för en framtida rullstolsanpassning så har de inte så mycket emot att se mellan fingrarna.
Hoppas det går lika bra för er som det gjorde för oss.