torsdag 15 november 2012

Fuktmätningar på g

Eftersom vi varit så nojiga över detta med att resa reglar i regn så köpte vi inte bara en utan två olika fuktighetsprylar på Clas Ohlson. Först en fyrpunktsmätare som mäter fuktkvoten direkt i reglarna, sen en datalogger.

Dataloggern används för att göra mätningar över flera dagar, för att se om det blir hög luftfuktighet och risk för kondens på natten. Vi har nu kört en vecka, och den relativa luftuktigheten på entreplan låg på c:a 48%RH. Temperaturen låg på ungefär 20C med golvvärmen igång, trots att vinden varit helt oisolerad.
Det kanske inte var någon jätteförvåning att luften var så pass torr att trät torkar, men nu ska vi placera dataloggern på vinden, och se vad som händer där. När taket är isolerat är tanken att bevaka krypgrunden på vår lillstuga eller vår eventuella jordkällaren. Jo, det var herrn i familjen som ville köpa den här grunkan.

Den bättre hälften av oss (alltså A) var dock väldigt nöjd med införskaffandet av fuktmätaren som vi använde flitigt i början. När snickarna började prata om att plasta in fick vi raskt fram vår mätare och mätte till vår förtjusning bara upp 12-13% fuktkvot i reglarna (syllen). Idag kom både Wojtek o KA-Magnus med sina fina dyrmätare, och de fick inget högre värde än 12%. Enligt Bygg-AMA (byggarnas bibel) så får reglar inte ligga över 18% när de byggs in.

När taket lades på var fuktkvoten över 25% på vissa ställen. Så vi är nöjda med att vi inte la mer på vår mätare, och väldigt nöjda med att virket torkat så bra.

Dels en datalogger som mäter luftfuktigheten i
Snickarna trodde vi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.