lördag 17 november 2012

Innerväggarna enklade

Nu är innerväggarna nästan klara. Det är plötsligt inte bara ett hus, nu kan vi gå runt och längta o drömma i varje rum. Det är varmt och gött och grannen försöker övertala oss att hålla årets julfest.

Det känns å ena sidan helt overkligt att huset är klart om några månader. Å andra sidan är det så mycket att bestämma just nu att vi inte riktigt hinner känna efter. Vi har inga VVS-ritningar, vi har inte bestämt kakel, porslin, golv, mm. Vi fick ett väldigt bra råd från en annan granne: "se till att ligga före, så att ni inte måste fatta beslut i panik". Vi har försökt ta det till oss, och hittills har vi hunnit förbi varje vätskekontroll precis innan de dragit snöret.

Men går det fort hinner man inte tänka igenom sakerna, och i fredags så råkade A säga OK till snickarna som ville bygga köksväggen enligt K-ritningen, trots att måttet på köksritningen var annorlunda. Nu måste vi be dem göra om, för annars blir öppningen mot matsalen för trång.
 
Vi måste återigen berömma våra snickare. Först och främst för att de inte gjort ett enda fel som vi upptäckt, och sen för att de ligger före tidsplanen. Men mest för deras tålamod, både med vår kreativitet och bristande husbyggarvana.

Varje vecka har vi kommit på att det behövs några nya hål (toalettfönster, hängmatteinfärstningar, inbyggda hyllor, tvättnedkast osv). Varje vecka har Wojtek behärskat försökt förklara att han faktiskt måste veta de exakta måtten på handfat, ventilationstrummor osv, och att de tycker om att jobba efter ritningar.

Vi vill ge en eloge till elektrikern (Thomas P) också. Med en ängels tålamod gick han runt med A i tre timmar (till klockan 17:30 på en fredag!) och på polsksvensk engelska diskuterade de sig fram till var alla lampor o strömbrytare ska sitta. Redan på lördag morgon fick vi en prydlig CAD-ritning per mejl.


The entrance. And a temporary outer door.

The kitchen and burspråk viewed from the "living room".

Windows from Älvdalsfönster in the living room.

The temporary stairway. The walls are now covered with a diffusion barrier. The electricity is installed on the inside of the plastic.

The family inspecting the ground floor. The house is now warm, but not so cozy...

The TV, if we'll have one, will be placed in the north-east corner of the living room.

The room at the back is a small restroom, and in the front there will be coat hangers. Viewed from the hallway.

The kids' bedroom. S says he wants the scaffold as his bed.

The main room - lekrum/allrum - on the upper floor.
Swedish houses are VERY well sealed.
Our carpenters have used hundreds of meters of sealing tape so far.



The master bedroom windows. By now it gets dark around four, so it's hard to get pictures with daylight...






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.