lördag 17 november 2012

Frånluftsventilation

I veckan kom vårt frånluftssystem. Och Wojtek & Co har redan skruvat ihop det. Bortsett från köksdonet som restats o kommer nästa vecka.

S visar ventilationssystemet

Vi valde en lite dyrare fläkt: en isolerad kanalfläkt med "swing-out", för att få tyst gång och lätt underhåll. Och tre ljuddämpare (en rak 900 (diam 160) , två 600 flexibel för att hindra stomljud både till kanalsystem och takhuv).

Alla 100-rör o 150-rör mynnar direkt i en 200mm lufttrumma på kattvinden.
Vinden är också ventilerad.

Först måste vi tacka Thomas Holter på Wermlandskonsult AB. Thomas har hjälpt oss under otaliga samtal, och han bidrog även med en första skiss över systemet. Med stor kunskap och förståelse så har han visat oss hur man ska räkna och vilka pumpar, don och ljuddämpare som är lämpliga. Som alla VVS-are så rekommenderade han förstås ett FTX-system (från och tilluft via en värmeväxlare), men vi stod emot frestelsen. Tack så mycket, Thomas!

Förra helgen satt P och gjorde en riktig fulritning (Wordfil utan skala eller symboler) över systemet . Sen ringde vi Ålig (Ventilationsbutiken.se), som hjälpte till med en del materialval. De föreslog även att de skulle göra hela ritningen åt oss. Vi kände dock att det var skönt att ha kontroll på hur saker och ting konstrueras och gjorde det ändå själva. Det visade sig vara en bra idé, eftersom vi nu fick in ventilation på vinden och kunde förbereda för framtida utbyggnader. Men i tid var det inte den bästa investering vi gjort (det tog säkert 20 h), och hade de gjort ritningen hade vi fått en högre rabatt, så ersättningen var under 100kr/h.

Även Ålig rekommenderade ett FTX-system. När vi väl begrep vad dyrt det var med ren ett frånluftssystem (~20') så verkade inte FTX lika avskräckande längre. Det kanske inte hade blivit mer än 25'-30' dyrare, men det hade definitivt låtit mer och krävt mer underhåll. Och vi vill ha ett tyst hus som sköter sig självt. (Även om det gör av med några tusenlappar mer energi per år.)

Tips till husbyggare: Ordna ventilationsritningen tidigt. Och glöm inte att imkanalen från köket ska ha en inspektionslucka, och att imkanalen inte ingår i Fiskarhedens byggsats (trots att takhuven gör det). Been there done that. ;) Och kolla med någon om ni verkligen måste ha en 160mm fläktkanal, för den tar mycket plats på övervåningen.

Ventilationsprinciper
frånluft: 20 l/s i toalett, tvättstuga, o kök. Stödsug (5 l/s) från garderob
tilluft: 40 l/s på övervåning, 25 l/s på entreplan
c:a 40 Pa tryckfall i frånluftsdonen
max 3 Pa i tryckfall i kanalsystemet (spirorören)
c:a 7 Pa i friskluftsventilerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.