måndag 6 augusti 2012

Uppfart

Det verkade bli dyrt att låta någon annan göra vägen. Och dessutom skulle man kunna få köra roliga maskiner verkade det som, så jag bestämde mig för att göra detta själv.

29 juni - 1 juli: Avtäckning

Jag hyrde en minigrävare på hyrminmaskin.se. Det var en ruskigt liten sak, inte riktigt anpassad för att jobba i terräng... Killen som kom med den lyckades inte få den fram till uppfarten, utan lämnade den på en stig i skogen. Det borde fått mig att ana oråd. Glad och oerfaren satte jag mig ändå vid spakarna.

Efter en halv dags jobb lyckades jag så med konststycket att välta hela maskinen. Jo, jag jobbade med schaktbladet nere, i maskinens riktning och så vidare, men stod uppe på en rundad häll. In med skopan, bak med tyngdpunkten och så försvann stödet under vänstra bandet. Maskinen följde efter och tippade tvärt ner i en sten. Jag hann bara tänka att jag måste hålla i mig, vilket jag gjorde. Kom ut oskadd, men kanske inte helt oförskräckt. Grannen kom springande förfärad, men efter att vi konstaterat att jag mådde bra försökte jag starta maskinen liggande mot en stenbumling.

Det var helt enkelt inte så smart; det blev ett vitt moln av bränd olja som täckte grannhusen en lång stund. Jag trodde att maskinen skulle sprängas och studsade in i skogen som en känguru. Sen började hjärnan fungera och jag ringde uthyraren som förklarade att det kunde kosta 75000 om motorn gick sönder och att jag måste få upp maskinen så fort som möjligt. Jag kände tydligt att detta var den sämsta dagen i mitt liv på väldigt länge.

Jag lyckades ändå få tag på en lastbil med tillräckligt lång kran som kunde dra upp mig. Östen Lagnecrantz blev definitivt en av sommarens stora hjältar. Han var hur lugn som helst och garvade mest åt mina uppskärrade miner. Det tog honom just inte mer än en halvtimme heller att få upp min lilla grävare på band igen.
After an hour of frantic searching, I found Östen with The Truck.
A crane so big it could lift anything anywhere. 


My excavator back on tracks.
Dagen efter startade den som om inget hänt (mer än två krossade rutor). Sen kunde jag jobba vidare, och lyckades få bort den mesta jorden från den blivande uppfarten. Fantastisk maskin!

Juli: Stenspräckning


Our driveway 10 July 2012, after the first round of "Snail dynamite".


Kunde de bygga gruvor utan dynamit borde väl jag kunna få bort en ynka kubik berg tyckte min bror. Därför ställde jag mig i stendammet några kvällar och lät kompressorn från Cramo gå varm. Kan inte tänka mig någon manligare (eller ohälsosammare) än att köra bergborr.

Jag fick dessutom fantastisk hjälp av Nikos o Nikos. Nikos viftade bort mina svenska andningsmasker, arbetshandskar och skyddsglasögon. "Jag blir bara svettig av det där" sa den gode svetsaren. Hörselkåporna tyckte han inte heller om.

Vi är även tacksamma till alla förstående grannar. Dels de som fick sin gräsmatta full med stendamm, men även alla som fick stå ut med bullret på sommarkvällarna. Vi ska försöka gottgöra er när vi väl flyttat in!
Rock-n-holes.
Cracking rock is a dirty job, but somebody's gotta have fun.
 Totalt så hyrde jag en bergborr i tre dagar, och vi borrade ett femtiotal hål (40-60 cm djupa, 35mm diam).

26 juli: Minigrävare igen

Efter min förra fadäs tog vi en 2,5 tons grävare den här gången. Den fungerade mycket bra för att få upp och iväg det som snigeldynamiten och mitt spett knäckt isär. Efter fem timmar var jag klar och bytte till planeringsskopan istället.

Fast det är ju någonting med mig och grävare. Efter 2-3 timmars körning så kommer jag plötsligt inte framåt. Jag suckar och tror att bandet hoppat av. Men när jag tittar ut så är bandet helt av, nicht verken. Kaputt.

Driving back and forth on the driveway, the left track broke.
My view was that a broken track is a matter for the insurance company, I'm just a simple moron renting the machine... The rental firm probably agreed about the moron part, but claimed it was my responsibility. (Update 27 Aug: we settled the bill and are friends again.)


1 augusti: Stenkross

I also had fun with a miniature front loader.
Körde ut gruset. Hyrminmaskin hade en riktigt smidig och väldigt prisvärd liten kompaktlastare, på 3 timmar hade jag lagt ut 12 kubik 0-63 på uppfarten. Nu återstår bara att padda och kanske lägga på ett lager lite finare makadam (8-16?).

 

Efterkalkyl

Anläggningsmaskiner: 8000:-
Bergborr: 1800:-
Borrstål & slipning: 1000:-
Diesel: 2000:-
Snigamit: 6000:-
Kross: 3500:-
Skyddsutrustning: 500:-
Totalt: 23.000:-, och ungefär 70 h eget arbete. Offerten jag började med låg på över 50 kSEK, alltså har jag tjänat ~380 kr/h)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.