fredag 10 augusti 2012

Markarbeten o rörgravar

Man har en idé om hur det ska bli. Tomten, huset, inredningen, uppvärmningen. I idén är allt fint, bra och enkelt. Därifrån verkar det ibland bara kunna bli sämre. Hur långt under önskeläget ska man hamna? Hur mycket mer kommer det att kosta? Den här veckan är en sån vecka då vi undrar hur man ska kunna må bra och bygga hus. Och vi hoppas att allt kommer att kännas bättre när marken och plattan finns på plats.

Husbyggandet är jobbigt. Det är ekonomiskt påfrestande, det utmanar ens kontrollbehov, vi märker att vi ibland har väldigt olika prioriteringar, och man känner sig som utlämnad åt en öststatsmakt när kommunens kvarnar ska mala igenom ett tillstånd. Dessutom får man lätt blåa naglar, oönskade skavsår och sömnbrist om man som kontorsråtta springer ut på en byggarbetsplats. Till råga på allt har vår vackra skogsdunge blivit en stor leråker med ett par dyiga översvämningsområden. (Jag är inte avundsjuk på våra grannar som åkte på semester när tomten fortfarande fanns, och deras tomt var helt orörd. De kommer att få en liten chock vid hemkomsten.)

Tomten sedd från lillstugan för ett halvt år sen...


Samma bild som ovan den 9 augusti: grannhuset har sett solen, finvirket väntar på sågen, och överst ligger sprängmattorna i väntan på sprängaren. Grävmaskinen väntar på hjälp.
9 augusti: 3-4 h stillestånd. PO fick kalla in en kompis med fettspruta och ta hjälp av lillmaskinen för att komma igång igen.
Tomten - extreme makeover. Jag har sprejat ungefär där husgaveln ska komma.
 
Vi har oroat oss för att träden kommer att blåsa omkull, och för att deras rötter kommer att tränga in i avloppsrören. Vi har försökt förstå om elledningar ska läggas i isolerlådan eller inte (som extravärme), och på vilket djup man måste lägga lådan. Sen har vi ojjat oss över hur mycket sprängning det kommer att bli i rörgraven. Förhoppningen är att vi kan spräcka bort några små gupp på slutet av graven, så att vi slipper inspektera tre hus till. Filip Norlin från Hansa Konsult AB har redan gått runt många timmar och plåtat hus och ritat sprickor. Det känns ju bra att han gör det grundligt, men man kan nästan känna hur banklånet försvinner in i konsultarvoden.
Den fina delen av servitutet (grannarns tomt), där jag handjagat och PO kört med 5-tons grävaren. Frågan är om det måste sprängas (-> stor grävare istället) eller om spräckning räcker. Och hur djupt ner måste vi egentligen??


Sen har vi lärt oss att man inte ska lita på kommunens nybyggnadskartor. Bergknallen på tomten är nästan en meter högre än vad som står på kartan. Och den kartan kostade 9.000:-. Dagens tips till andra nybyggare är att inte lita på kommunens kartor utan ta in ett ett mätproffs. Till exempel från Ortogonal.  Det står visserligen på kartan att den inte ska användas för detaljprojektering, men det här var lite väl mycket fel.
Skillnaden mellan karthöjd och uppmätt höjd.
Vi som trodde att en nybyggnadskarta var rätt på någon decimeter när...
Vi har ju ett antal stora rishögar både på vår och grannens tomt. Jacksons trädvård sa först att de skulle kunna komma, men när vi ringde två dagar senare var det fullt hela veckan. Så fick vi tag på en annan bil, men han ringde från tomten och sa att han var för stor för uppfarten. Suck. När vi grävde rörgraven var rishögen fortfarande kvar precis där röret skulle ligga. Som tur var kom en annan bil från Team Wåhlin och gjorde ett hästjobb av att packa ihop allt för att få med det. Det lyftes och klättrades och trycktes med gripen och klättrades lite mer och trycktes lite mer. Sen var det bara en liten hög kvar. Dagens hjälte.
Vi fick nog av att dra ris och beställde en bortforsling.
Och så fick vi en oskälig räkning med resekostnader på 2500 kr från våra trädhuggare. Offerten var tydlig på att priset bara gällde arbete på tomten. Semestertider återigen? Fler suckar och en timmes mejlskrivande.

Vi har fått gnälla fram ritningar från Fiskarheden, och har blivit lovade dessa till nästa vecka. Fast inte VA, för det är en underentreprenör till dem som gör. Först nu lär vi oss också att vi får ordna konstruktionsritningar för plattan själva, FHV gör bara en "plan". Men ett telefonsamtal till Per Sundvall verkar ha löst det. Det är bra med en tjock telefonbok.

Mer Bra saker: Vi har snart löst alla kontrakt. ABS09 kan vi snart rabbla i sömnen. Det vi inte bestämt är om vi ska åka upp till Älvdalen för att skaka hand med Erik och titta på fabriken en gång innan vi köper en deras fina fönster.

Under veckan har också väldigt många trevliga grannar kommit förbi och pratat lite. Både småprat och praktiska tips. Mer sånt! Det gillar vi!

Slutligen vill vi hylla Per-Ola från Bogab, vår mästerlige grävmaskinist (han är visst även utbildad snickare o elektriker). Visst är han flink i händerna och verkar se skopan som en förlängning av sin egen arm, och visst är det en glad prick som vi haft trevliga luncher med hela veckan. Men det som gör honom så duktig är att han har en hel film i huvudet om hur jordhögarna ska flytta runt över tomten, byta plats med varandra och när de ska gifta sig med sprängstenen eller gräsrötterna. Dessutom lyckas han få oss att förstå hur filmen ser ut... Det lyser verkligen igenom att han vill göra ett bra jobb, och att han är mån om sin yrkesstolthet.
PO - vår mästerlige och genomtrevlige grävmaskinist och grundgubbe.
 Veckan i korthet
Tisdag: etablering vid 11, pumprivning, flytta stockar, ris o jord
Onsdag: stubbrytning, trädfällning, grovplanering. Lilla maskinen kommer.
Torsdag: 3/4 av rörgraven (från båda håll), flytta brudspirea, rosor o syrener
Fredag: hitta grannens VA, riva trappa, avtäcka infart för sprängvagn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt inlägg.