lördag 29 december 2012

Bly i blandare

 



När vi äntligen bestämt oss för en viss blandare, bestämmer vi oss för att inte köpa den ändå.

Det visar sig vara förhöjda halter i bly i de flesta nya blandare, åtminstone under det första året. Vi kom över ett Rapport-inslag från 2011 som visade att många blandare läcker bly. Som vi förstått det finns ~2% bly i mässingrören som används, och blyet fungerar som smörjmedel vid bearbetning. Då blir det förstås massa bly utsmetat på insidan av rören när de skärs o borras. Och blyet läcker ut i vatten, ju surare desto mer

Riktvärdet för dricksvatten var 100 µg/l 1977, men är idag 10 µg/l. Fast blandarna får fortfarande släppa ut 20 µg per liter. Kalifornien verkar ju alltid vara först med miljölagar, och där är det förbjudet att ha mässing med mer än 0.25% Pb (AB1953). Anledningen är att bly är dåligt, främst för barn.

Lead is bad for you.
Nå, plötsligt förstod vi poängen med rostfria köksblandare och bestämde oss för att bara titta på sådana. Utbudet sjönk från 200 till 10, och vi bestämde oss sen rätt fort.

Sensmoral: kan man lägga en dag på att leta och läsa om blandare, kan det ta hur lång tid som helst att få ihop ett helt hus. Egentligen borde vi bara åka till Bauhaus och köpa allt som saknas nu...

Läs mer på:

http://www.vvsforetagen.se/index.php3?use=publisher&id=3504

Livsmedelsverket säger om bly:
"Blyförgiftning ger diffusa symtom som trötthet och dålig aptit. Bly skadar de röda blodkropparna och det kan leda till blodbrist.

Bly kan också skada nervsystemet. En allvarligare förgiftning kan medföra att man förlorar nervfunktionen i bland annat armarna, vilket kan leda till delvis förlamning. Foster och små barn som utsätts för större mängder bly kan drabbas av fördröjd utveckling, lägre IQ och beteendestörningar."

torsdag 27 december 2012

Julhandlande nybyggare

Som flera gånger förr så kände vi plötsligt att vi ligger efter.

Plattsättaren kommer om tio dagar, och vi har inte fått hem kaklet än. Vi saknar två dörrar och en lång lista småsaker. Vägarna går inte att köra. För att komma ut måste man skotta fram släpet från en 20 m lång uppfart. Igår åkte vi efter flera turer till Bauhaus för att hämta vårt efterlängtade golv. Men först började det regna och blev blixthalt. Så trots att det nu var skottat, kom vi ändå inte upp. Då kom först Staffan, sen Jerker. De hjälpte oss loss genom att skaka/trycka vagnen i sidled, och vi är väldigt tacksamma.
Sen erbjöd sig Jerker att köra upp golvet i sin jätebil. Oerhört tacksamma accepterade vi hans erbjudande. Tack tack, Jerker! Utan dig hade vi hållt på hela kvällen med att köra golv (igen!;).

Our house seen from the road, Dec 26 10:00

Our house seen from the road, Dec 26, 11:15.

Our car, stuck on a slope on its way home from Bauhaus.


Jerker,a very friendly neighbor with a very big car helped us transport the floor to our house.
Resten av kvällen så ägnade vi oss åt att bära in golv och lägga de stora plankorna i strö. En av oss trodde det skulle gå på en halvtimme. Den personen hade fel, vilket han insåg när vi åkte hemåt i månskenet strax före midnatt.Nu måste vi bara övertyga snickarna om att de verkligen klarar av att lägga in det kilsågade furugolvet.

The floor waiting for the carpenters in the kitchen.
Really big planks from Hälsingland. Destined for the upper floor.

27 december
P har inte varit hemma med barnen på snart två dar. Vi åker ändå direkt till Kakelspecialisten efter jobbet, och sen vidare till Bauhaus. Klinker, badrumsmöbler, duschkabin, mm. En pirra fick vi också med oss, med 75% rabatt pga ett rostigt handtag.

Dec 27: Shopping again.



P flyttar vår nya duschkabin på vår nya pirra.

Just nu är det mycket överlevnadsinstinkt som råder. Båda är trötta och smågriniga, och man orkar inte alltid hålla en viss linje när man ska handla. Somt blir genomtänkt och kontrollerat, annat bestäms i farten över varuhusgolvet.  Vi inser att vi har många turer kvar innan allt ligger bekvämt inuti huset. Ibland känns det fruktansvärt långt kvar av bygget, och båda brottas med det dåliga samvetet att barn, vänner o arbete inte alltid får det fokus de behöver. Men mest så böjer vi ner huvudena, skjuter upp axlarna och fortsätter framåt i snålblåsten.

Kakelupphandling

I somras trodde vi att de här "små" besluten att bestämma ytskikt skulle gå att göra med vänsterhanden. Vi hade ju blivit Beslutsproffs - varje beslut vi fattade var värt en halv miljon eller mer. Åtminstone tröstade vi oss då med att upphandlingshetsen och bestlutsvåndan skulle minska under slutet av bygget.

Vi hade fel. De senaste veckorna har vi lagt ner snart en hel arbetsvecka för att hitta de optimalaste keramikplattorna. Barnen har åkt med nästan varje vända till till Bauhaus, Fredells, Kakelspecialisten och nu senast Kakeldax. Och vi har förstås varit två eller tre gånger på varje ställe för att jämföra nyanser.

(Kakelspecialistens 15x15, med rödlera, är vitare än Fredells o Kakeldax. Floorgres platta "Walks 1/0" är vår egentliga favorit, men också dyr som attan. Ser man den inte bredvid Italgraniti's "Stone D: di barge" så märker man inte att det är olika stenar. För klinkernördar kan vi också avslöja att Lhådös "Osbourne"-serie egentligen kommer från Italgraniti, vilket inte folket på Fredells har koll på.)

Nåväl. När vi efter tre veckors fönstershoppande bestämt oss för Bauhaus o Kakelspecialisten så dök plötsligt Kakeldax upp med 21% rabatt och tog hem spelet. Tack för tipset, Bogdan! Nu har vi beställt vårt italienska klinker och trots att budgeten sprack igen är vi hemskt förväntansfulla på att plattsättaren ska sätta tänderna i golvet.



Furugolv med förhinder

Det var egentligen en ganska korkad idé. Att hämta golvplankor - sex meter långa och över ett ton tunga - i Hälsingland medelst ett bilsläp. Åtminstone var det en riktigt korkat idé när det snöade ute. Men en del människor är mer korkade än andra, och åkte iväg trots invändningar från den andra kategorin.

En dags semester senare så hade vår bil landat långt in i en snödriva, blivit framskottad av några hyggliga hälsingar, sen trots allt fortsatt färden söderut och innan farbror blåljus till slut dök upp. Hur var det nu med BE-körkortet? Den korkade bilföraren åkte till Gävle och kraschade hos Hånken o Stina som sällan sett en så deppad familjemedlem. De bjöd på mat, rom&cola och flera bra idéer, bland annat att låta bärgaren köra hem släpet. (Tack kära vänner!)

Det slutade alltså med att släpet bogserades hem till Nacka, vilket inte blev en helt billig affär.

Det började snöa strax efter att det att släpet var upphämtat.

Vägen upp var lite enahanda, men inte visste vi vad som väntade på hemvägen.

Framme vid Christers gård.

Golv-Christer. En trevlig hälsing med öga för fina plankor.

Golvet låg inplastat under en snödriva.

Golvet lyfts på släpet.

Golvet lämnades av polisen på en rastplats längs E4an.
Naiva som vi var trodde vi att en bärgare var den saliggörande lösningen. "De kan ju komma fram var som helst!" Men snöskottningen är inte vad den borde vara i Nacka, så bärgaren dumpade släpvagnen på en vändplats 500 m från huset. "Jag kan inte komma runt den där lyktstolpen" ursäktade han sig, fick en påskrift och åkte hem igen.

Vi får släpet hemkört av bärgarn. Fast inte hela vägen utan bara till en vändplats.
Svågern kom förbi och försökte tappert trotsa snön och skjutsa upp släpet med sin fyrhjulsdrivna Mitsubishi. Bilen gick bet på lutningen. Sen letade vi någon med traktor som kunde hjälpa till. Men dagen före jul har folk mycket olika saker för sig, och det är svårt att hitta en traktor som inte är utrustad med snöplog just nu. Så det slutade med att tigga hjälp av Nikos, sätta på takräcket och börja åka fram och tillbaka. Hela söndagen gick åt till att få in furuplankorna från vändplanen.

Nikos ställde upp både med tips o tricks o tre timmars lyftande o bilåkande för att få upp brädorna till huset. Tack!

Varje vända fick vi med åtta bräder. Så det blev åtta vändor.

Jocke hjälpte till de sista fyra takräckelassen. Här gömmer han sig i mörkret. Tack Jocke!

Nu ligger golvet och torkar till sig lite. Vi hoppas bara att det inte slår sig. Men det är ett fantastiskt fins golv - kilsågade plankor upp till 45 cm breda med lös not.

Lärdomar: kör fram allt tungt på sommaren om du bor i ett dåligt plogat villaområde. Låt Schenker och proffsen sköta alla tunga transporter.

söndag 16 december 2012

v50: Snö snö snö


Hela dagen har vi skottat uppfarten, grävt loss släpkärran och försökt bryta oss in i  det insnöade uthuset. Golvet ligger och väntar på oss på Bauhaus, men det är fortfarande helt omöjligt att ta sig fram till huset med släpvagn. Och allt byggavfall ligger allt längre ner i snöhögarna.

Annars är snickarna väldigt snart klara. Allt är gipsat nu! Vi ränner runt på byggvaruhusen och letar kakel, klinker, blandare o handfat. Olyckan idag var att upptäcka att våra Blocket-köpta innerdörrar hamnat under snön sedan ett par dagar.

Everything is almost finished. Just the floor, and some kitchen stuff.

The living room.

Vårt pannrum. Golvvärmen i plattan är på sedan länge.

Elskåp i klädkammaren.

söndag 9 december 2012

v 49: Dubblade innerväggar

Nu har IQ Home snart dubblat alla våra innerväggar. Elektrikern är färdig för den här gången. Snickarna har lagt ytterligare ett varv med spån och gips, och täppt igen innerväggarna med 70 mm isolering för att göra huset så tyst som möjligt.

Vi har även bett dem ordna två nischer i badrummet, och funderar på ytterligare någon specialare i hallen.

Janosz and Jurek putting up sheet material in our bedroom-to-be.

Only three small wals are now waiting to be covered with plaster.

We have chosen to have chipboards behind the gypsum, to get sturdier walls, and here and there we have "tongue and groove (råspont). Behind this wall, for instance there is enough tongue to hang a 50 kg plasma TV.ove.
Sen har vi börjat förbereda för målning. Dvs vi har framförallt börjat fråga folk om färg. Som barn av vår tid tror vi inte på modern färg. Det ska gå att bo i rummet när det är nymålat. Egentligen tycker vi att en bra färg är en färg som barnen kan äta ur burken. Linoljeemulsion, äggoljetempera eller limfärg försöker vi därför lära oss mer om och har investerat i lite litteratur.

Men för att kunna måla måste man spackla först. Så vi har lärt oss att Bygg-AMA säger att man ska ha skarvpapp, inte den självhäftande glasfiberväven som är så mycket snabbare att sätta upp. Så går man in på youtube och kollar hur det ska göras. Spackel innehåller inte så mycket konstigheter (lösningsmedel) verkar det som, så där kör vi hittills på vanligt spackel från färghandlarna.
Spackling.

Tools and tape (skarvremsa - it is not difficult as long as you are generous with the mud).

Annars är det väl snön som är den stora nyheten. Vem hade tänkt på att byggsoporna skulle bli hart när omöjliga att hitta under en halv meter snö helt plötsligt. Och var exakt är egentligen vår släpkärra? Det kommer inte bli en vacker syn när det här smälter...

How many skiers are hiding in the picture? A view from our living room.

måndag 26 november 2012

Eldragning och belysning

Förra veckan var det plötsligt dags för elektrikern att komma och dra ledningar. Vilket ju innebär att vi måste räkna ut var alla lampor, TV-apparater och datorer ska vara. Först gick A runt med vår genomvänliga Tomasz en hel eftermiddag, sen satt vi och granskade hans ritning ett par kvällar och ändrade både en och två saker.
Lamps and sockets on a drawing. Very interesting for everybody!



...-asch, vi la upp dem bara för att vi saknar Hånken.
Men det bästa vi gjorde var att sen åka iväg till Eltjänst och prata belysning med "Tobbe". Då fick vi massa bra tips på hur man skapar bra belysning. Hela hans familj stod i affären när vi var där, och alla var lika trevliga. Självklart ska kommer vi köpa de flesta av våra lampor från Tobbe nu.

Tobbe at Eltjänst in Tyresö - a real good salesguy.

När vi var förbi bygget i lördags var både Tomasz och hans assistent där och drog rör, och idag började snickarna dubbla väggarna. Alltså sätta på skivor på "andra" sidan. Så snart är det gips på alla väggar och sen är det snart bara salningarna kvar innan målandet ska ta vid.

A's mother (D) has been babysitting the kids every weekend (thx!!!).
This weekend she got to see the house in reality for the first time since it became a house.

The electricians have prepared for a projector in the ceiling.

Saturday 24 nov 2012. The electricity in the big play room is finished.

All holes made in the diffusion barrier must be resealed with really expensive Paroc-tape.

Our walk-in closet is almost ready for a paint job.

A spirorör hidden in the closet wall behind our bed.

We're investing in several internal windows. Inspired, of course, by
our house god Christopher Alexander.






fredag 23 november 2012

Villabyggarvardag - rörighet och kraft

Det är rätt rörigt hemma. Både utanpå och inuti. Fastrarna (I&K) hade helt visst förklarat att det skulle bli ett tufft år med mycket jobb, beslut och våndor. Men att vi tryckt ihop oss i en tvåa anpassad för en rullstolsbunden pensionär har definitivt inte gjort det lättare eller mindre rörigt.

Four people, and a building project sharing the only table we have in the apartment.
And we have no time nor energy to clean up stuff right now. There's still room for for plates, so we keep all the junk on the table while eating.

Vi försöker nu kombinera lekrum med kök och husbyggarkontor, och då blir det minst sagt stökigt. Varje dag hoppas man att datorerna, budgetberäkningarna och inredningskatalogerna överlever en måltid till. Och tidsbrist har fått en ny dimension. Vi hinner aldrig allt vi ska just nu, trots att P bara säger sig jobba 80%. Normalt kommer barnen hem mellan fem o sex, den andra föräldern närmare sju. Efter sagoläsning vid åtta så åker varsin dator fram, tillsammans med kökskataloger, linjaler, ritningar och varsin dator. Vid tio skriver vi en lista över allt vi inte hunnit. (Sen okynnesbloggar någon av oss för att lugna nerverna. Nuförtin handlar bloggandet mest om att komma ihåg hur vi har det, så att vi kan ta fram datorn och titta på bilderna när vi sitter i soffan framför TV'n nästa år. (Om vi nu har råd med någon sån.))

Att vara byggherre tar en hiskelig massa tid och energi. Och vårt bygge går väldigt bra. I motsats till det mesta man läser i andra bloggar så är våra byggare klara före utsatta datum, och har inte missat några av våra ibland ganska plötsliga förslag till konstruktionsändringar. Men eftersom bygget går så fort är det mycket information som ska fram, och många beslut som ska fattas.

Elektrikern började dra kablar redan innan vi accepterade hans offert på extra-el. Halogen eller LED i badrummet? Ringa ringa och höra lite med honom. Rörisen har inte fått sina radiatorer av oss (var köper man såna och hur stora behövs - skriv upp på listan!). Sen har vi fortfarande inte hittat någon som kan förklara hur man ordnar passiv kyla med bergvärme-vätskan. Och tippen måste man åka till, så inte uppfarten svämmar över. Sen ligger det ett gäng spirorör för en tusenlapp någon borde skicka tillbaka innan fakturan kommer. Kök ska beställas och trappan måste anpassas till en vägglös design lär vi oss av snickarna. Och vi måste se om det fortfarande går att få in de förstärkningar vi ville ha för TV, gungor och hängmatta. (varför bygga ett helt hus om man inte kan hänga en gunga i taket?:). Med mer och mycket mer.

Huvudet kokar över. Vi turas om att drömma om badrumsbelysning eller ligga sömnlösa och räkna fakturor. Vi skäller ut barnen för att snickaren glömde berätta någonting. Och vi himlar osympatiskt med ögonen när grannen säger att hon har mycket att göra. Nej, det här lockar inte fram det finaste i oss.

Men fastän vi rusar fram över ett knivskarpt krön, så vet vi någonstans att vi själva valt att springa just där, just så fort. Med sågspånslukten i kläderna och fingrarna fulla med kåda så kan man fyllas av en nästan religiös känsla när man ser hur väggarna, utsikten och de framtida läsvrårna växer fram. Vi bygger någonting för oss, men ännu mer för våra barn. Och det vi bygger kommer överleva både dem och oss.

Vi skapar vårt alldeles egna hus, på vårt alldeles egna sätt.

När solen tittar fram mellan molnen och vi står där på styrdäck och andas, ja då är det med en obeskrivlig känsla av kraft, trygghet och evighet. Snart klart.

Amen.

måndag 19 november 2012

Kört sopor till tippen

För att köra bort avfallet ville våra byggare ha 40000 kronor, eller nånting ditåt.

Vi tyckte att om det är någonting på det här bygget vi bör kunna klara av själva, så är det väl att slänga sopor. Det har väl gått bra alla gånger utom en, då P fick ryggskott efteråt. Men v-f-n, ett ryggskott är ju på sin höjd värt en tusenlapp, så vi ligger fortfarande plus. ;)

Hittills har vi dragit iväg en gång i veckan med ett lass. Ibland med barn gnällandes i baksätet. Vi har till och med ett par små handskar liggandes i bilen, så att de kan slänga några plastbitar. Men säkrast och lugnast är att åka utan barnen förstås.
Our new favorite pastime: sorting garbage and taking it to the dump.

Nu ska Nacka strama upp hanteringen, så att man inte får renovera något större än en garderob utan att behöva åka till Sitas betal-anläggning. Förra veckan fick vi skäll när vi kom med ett släp med isolering. Kanske tittade de inte så noga på oss (dvs våra släta fina händer och vår naiv uppsyn), och förstod inte att vi INTE var några byggare. Men skäll fick vi.


N&S giving helping out with the waste.




Efter nyår ska det bli totalstopp på annat än grovsopor. Byggsopor ska till Kovik, där det kostar 100kr/m3 (dvs 200 kr per gång för oss!). Samtidigt förstår jag kommunen, för idag var det tre byggbilar där klockan fem, och samtliga såg ut att ha valkförsedda händer, en bister uppsyn och en morakniv i fickan - alltså var de byggare.

A mountain of plastic, insulation, wood and plaster waiting for us after work.

Tips till husbyggare: Lös det här med avfallshanteringen bättre än vi gjort. Se till att byggarna sorterar, och räkna ut hur ni ska få bort soporna på ett billigt vis.

lördag 17 november 2012

Frånluftsventilation

I veckan kom vårt frånluftssystem. Och Wojtek & Co har redan skruvat ihop det. Bortsett från köksdonet som restats o kommer nästa vecka.

S visar ventilationssystemet

Vi valde en lite dyrare fläkt: en isolerad kanalfläkt med "swing-out", för att få tyst gång och lätt underhåll. Och tre ljuddämpare (en rak 900 (diam 160) , två 600 flexibel för att hindra stomljud både till kanalsystem och takhuv).

Alla 100-rör o 150-rör mynnar direkt i en 200mm lufttrumma på kattvinden.
Vinden är också ventilerad.

Först måste vi tacka Thomas Holter på Wermlandskonsult AB. Thomas har hjälpt oss under otaliga samtal, och han bidrog även med en första skiss över systemet. Med stor kunskap och förståelse så har han visat oss hur man ska räkna och vilka pumpar, don och ljuddämpare som är lämpliga. Som alla VVS-are så rekommenderade han förstås ett FTX-system (från och tilluft via en värmeväxlare), men vi stod emot frestelsen. Tack så mycket, Thomas!

Förra helgen satt P och gjorde en riktig fulritning (Wordfil utan skala eller symboler) över systemet . Sen ringde vi Ålig (Ventilationsbutiken.se), som hjälpte till med en del materialval. De föreslog även att de skulle göra hela ritningen åt oss. Vi kände dock att det var skönt att ha kontroll på hur saker och ting konstrueras och gjorde det ändå själva. Det visade sig vara en bra idé, eftersom vi nu fick in ventilation på vinden och kunde förbereda för framtida utbyggnader. Men i tid var det inte den bästa investering vi gjort (det tog säkert 20 h), och hade de gjort ritningen hade vi fått en högre rabatt, så ersättningen var under 100kr/h.

Även Ålig rekommenderade ett FTX-system. När vi väl begrep vad dyrt det var med ren ett frånluftssystem (~20') så verkade inte FTX lika avskräckande längre. Det kanske inte hade blivit mer än 25'-30' dyrare, men det hade definitivt låtit mer och krävt mer underhåll. Och vi vill ha ett tyst hus som sköter sig självt. (Även om det gör av med några tusenlappar mer energi per år.)

Tips till husbyggare: Ordna ventilationsritningen tidigt. Och glöm inte att imkanalen från köket ska ha en inspektionslucka, och att imkanalen inte ingår i Fiskarhedens byggsats (trots att takhuven gör det). Been there done that. ;) Och kolla med någon om ni verkligen måste ha en 160mm fläktkanal, för den tar mycket plats på övervåningen.

Ventilationsprinciper
frånluft: 20 l/s i toalett, tvättstuga, o kök. Stödsug (5 l/s) från garderob
tilluft: 40 l/s på övervåning, 25 l/s på entreplan
c:a 40 Pa tryckfall i frånluftsdonen
max 3 Pa i tryckfall i kanalsystemet (spirorören)
c:a 7 Pa i friskluftsventilerna